KASVUA VERKON KAUTTA, FRANCHISING-PATONKEJA JA NAISSYNERGIAA

24.05.2017

KASVUA VERKON KAUTTA, FRANCHISING-PATONKEJA JA NAISSYNERGIAA

Joensuun Yrittäjät ja Joensuun kaupungin elinvoimajohtaja Mikko Härkönen kävivät viime viikolla yritysvierailuilla. Vierailimme Vuoden yrittäjä –palkinnolla palkitussa Jokierä Oy:ssä, Subway Voimatiellä, sekä kolmen naisyrittäjän yhteistoimitiloissa Niinivaaralla.

SOPEUTUMINEN JA ERIKOISTUMINEN MAHDOLLISTAVAT KASVUN

Jokierä Oy on erinomainen esimerkki yrityksestä, joka on keskittynyt melko pieneen niche-markkinaan omalla sektorillaan. Sopeutuminen kilpailuun, ja oman markkinan löytäminen ovat mahdollistaneet yrityksen kasvun. Yritys on vahvasti keskittynyt metsästystarvikkeiden, lähinnä aseiden ja patruunoiden, myyntiin. Esimerkiksi erävaatetuksen ja kalastustarvikkeiden kilpailutilanne eivät houkuta pitämään valikoimaa erityisen laajana.

- Me keskitymme vahvasti sellaisiin tuotteisiin, joiden kilpailutilanne ei ole niin kova. Meidän ei kannata kilpailla tavaratalojen kanssa, vaan keskittyä omaan segmenttiin, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Mika Lappalainen.

Yrityksen liikevaihto hipoo hiljalleen noin kolmea miljoonaa euroa. Vajaa kolmannes tulee tukkukaupasta, ja verkkokauppa ja kivijalka tuovat noin kaksi miljoonaa euroa. Yritys on kasvanut verkkokaupan voimin. Nyt tekeillä on venäjänkielinen verkkokauppa, ja taskussa tuore vientisopimus Saksaan. Kansainvälistyminen on yrityksen tavoitteena, ja Suomen markkinat toimivat vain ponnahduslautana.

- Jollakin aikavälillä tavoitteena on, että bisnes ei enää perustu Suomessa toimimiseen, visioi Jarkko Jokinen - toinen yrittäjistä.

Jokierän markkinointi on persoonallista ja yrittäjät laittavat itsensä likoon sen suhteen.

- Pyritään tekemään asioita pilke silmäkulmassa ja antamaan itse kasvot tekemiselle, Lappalainen toteaa.

JOUSTOA ARVOSTAVA JA KASVUA HAKEVA FRANCHISING-YRITTÄJÄ

Lassi Ikonen on Subwayn franchising-yrittäjä. Hänellä on nykyisellään kolme ravintolaa Joensuussa Voimatiellä, Pilkossa ja keskustassa. Nyt tuloillaan on Joensuun neljäs Subway.

- Avaamme uuden konseptin mukaisen ravintolan Joensuuhun. Vastaavia uudentyyppisiä Subway-ravintoloita on maailmassa alle kymmenen, ja Euroopassa vasta yksi, Ikonen kertoo.

Joensuun Subwayt työllistävät lähes 20 työntekijää. Monet heistä ovat osa-aikaisia, ja esimerkiksi opiskelevat työnteon lisäksi. Työntekijöiden elämäntilanteet vaativat myös yrittäjältä joustoa.

- Me pyrimme olemaan todella joustava työyhteisö. Jos joku tarvitsee vapaata tai haluaa tehdä enemmän töitä jossain vaiheessa, me pyrimme toteuttamaan toiveet mahdollisuuksien mukaan.

Joustavuus vaikuttaa olevan Ikosen johtamisessa keskiössä. Ei liene väärin sanoa, että toiminta muistuttaa paikallisen sopimisen tavoitetilaa.

- Joustavuus on yksi tapa sitouttaa työntekijöitä.

Franchising-yrittäjä maksaa brändin ja konseptin käyttämisestä Subwaylle rojaltia ja markkinointimaksua. Ovatko maksut sitten suuria?

- Eihän ne verottajan osuuteen verrattuna ole isoja, Ikonen naurahtaa.

SYNERGIA MAHDOLLISTAA TOIMIVAT TILAT KAIKILLE

Viime vuoden marraskuussa kuvataiteilija Katja Kouvalainen, sisustussuunnittelija Anu Kankkunen ja fysioterapiayrittäjä Susanna Martikainen viettivät yhdessä uusien tilojensa avajaisia Karjalantie 1:ssä Joensuun Niinivaaralla.

- On vaikeaa löytää sopivia tiloja vain itselle. Tällä tavoin saimme sopivat tilat kustannustehokkaasti, Sisustus Tuuman yrittäjä Kankkunen kertoo ratkaisun taustoista.

Yhteistä liiketilaa on jaettu väliseinällä, mikä on mahdollistanut FysBealle oman sisäänkäynnin. Oma sisäänkäynti on käytännön kannalta toimiva, mutta samaan aikaan yhteiset tilat lisäävät yhteisöllisyyttä. Decoradora ja Sisustus Tuuma hyötyvät synergiasta myös liiketoiminnallisesti.

- Tässä pääsee jakamaan ajatuksia ja vaihtamaan kuulumisia. Yksinyrittäminen ei ole niin yksinäistä, FysBean Martikainen kertoo.

- Minä saan toimeksiantoja Anun kautta, joten hyötyä on bisneksen kannalta. Kyllähän tämä on myös entisiä tiloja parempi ratkaisu. Aikaisemmin maalasin meillä kodinhoitohuoneessa, kertoo Kouvalainen.

Naisyrittäjillä on uusien toimitilojen tuoman vertaistuen ja yhteisöllisyyden ohella varsin tyypillinen yksinyrittäjien huoli.

- Sairastaminen ei käytännössä ole mahdollista. Se aiheuttaa huolta, lähettää Kankkunen terveisiä päättäjille.